Att veta vilken stil man har och sedan våga gå all in på den är inte alltid så enkelt. Men egentligen är det precis så man behöver göra för att bostaden ska nå sin fulla potential och för att du som bor där ska känna harmoni och balans. Att medvetet blanda många stilar kan absolut fungera och känslan blir då eklektisk – men om det inte är den känslan du är ute efter, är det allra bästa om du tar reda på din stil och sedan följer den. 

Den här sekelskifteslägenheten i Malmö är renoverad med både precision och känsla. Alla material och färger är noga utvalda för att harmoniera både med varandra och med våningens eget formspråk och arkitektur. Alla tidstypiska sekelskiftesdetaljer är bevarade och väl omhändertagna. Allt som tillförts lägenheten under renoveringen stämmer väl överens med ursprungskänslan.

Kolonialstilen är både klassisk och tidlös vilket gör att den alltid känns modern. Basfärgerna är vitt, blått, grått och brunt. Accentfärgerna vi valt är senapsgult och ljusrosa. Och kontrastfärgen är svart. Det svarta återfinns alltså bara i några enstaka detaljer. Vi vill ju absolut inte att det ska ta över. Känslan ska vara lätt och ljus och ta oss i tankarna till de lyxrenoverade sommarhusen i New Hampton.

Rummen i denna sekelskiftesvåning ligger i fil och då är det superviktigt att de både hänger ihop, samtidigt som de har sin egen karaktär, så att de inte bara flyter ihop och känns likadana. Här har man omsorgsfullt valt tapeter från Ralph Lauren och Lexington som matchar varandra fint både i färg och mönster, men ändå tydligt visar att rummen är tänkta för olika ändamål.

Det som är viktigt att tänka på i kolonialstilen är att ”more is more”. Det här är ingen stil du ska inreda med om du gillar minimalism. Här ska det vara mycket kuddar och plädar, svulstiga buketter och mässing som glänser. Och gärna gardiner i fönstren, från tak till golv. Textilierna får gärna vara mixade i olika texturer och till medaljongerna är det fint att bryta av med djurmönster som t e x zebra. Det blir lite som pricken över i:et. För mycket medaljonger har nämligen en tendens att ge en tung känsla.