För några månader sedan, när vintern var som mörkast och sommaren kändes så långt borta som den bara kan göra när man egentligen behöver den som mest, blev vi kontaktade av Louise och Erik på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Ystad. Inget konstigt med det, vi hade löpande kontakt eftersom vi gör en del stylingar på bostäderna de förmedlar. Men denna gången handlade det varken om en styling eller en bostad som skulle säljas. De var trötta på sina lokaler. De ville något annat än det som de upplevde när de kom till jobbet på morgnarna. De ville något annat för sina kunder, som de ofta har möten med i sitt ”eget hus”. De kände att deras lokaler inte alls utstrålade det som de som mäklarbyrå ville utstråla – det som de som mäklare stod för.

Vi fick fria händer. Det bästa man kan få som designer. Fria händer betyder dock inte: ”nu tar vi ut svängarna och går bananas”. Det betyder att vi utan att vara styrda av kunden, och utifrån vår profession, kreativitet och erfarenhet, får lov att utforska lokalernas potential och förutsättningar, att vi får lov att fördjupa oss i kundens behov av funktion och kvalité och att vi får sätta oss in i deras kunders situation och förväntningar, när de besöker Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Ystad.

Förutom att Louise, Erik och deras medarbetare önskade sig en fräschare och modernare inredning – behövde de även större plats. Nu är det ju inte så att vi kan trolla fram fler kvadratmetrar, men vi kan i alla fall se till att ytorna används på ett bättre och mer effektivt sätt.

Lokalen var fördelad på följande vis: hall, kontor, hall, toalett och kök. Vi gjorde om fördelningen till: entré, hall och kontor i öppen planlösning, lounge, toalett samt kök/konferens. Genom att skapa tydliga användningsområden för ytorna, samtidigt som de stil- och färgmässigt hänger ihop – ger man lokalerna känslan av att de är större än vad de egentligen är.

Glasväggen mellan kontor och hall togs bort för att istället skapa en öppen planlösning som ger möjlighet till en arbetsplats till. Hallen var onödigt stor, den kunde inte nyttjas på ett bra sätt när den var avskärmad från kontoret. En del av hallen har lagts till kontorsytan. 

En supercool industriglasvägg fick istället skilja av den nya entrén, som är lite mer proportionerlig i storlek till resten av lokalen.

Spiraltrappan ner till källaren målades i samma ”nästan svarta” kulör som vi använt på detaljer och köksinredning. Och genom att sätta gardinskenor i tak samt hänga tjocka, lyxiga sammetslängder, blev denna extra kontorsyta både ombonad och integrerad med kontoret. Sammetslängderna är ett genomgående tema. Det skapar värme och en känsla av lyx. Vi valde att jobba med både en antracit och en armygrön nyans på tetilierna. Kulörvalen på väggar, inredning och detaljerna sträcker sig från den ljusaste varmgrå, till antracit samt olika nyanser av grön. En otroligt skön kombo – men också, precis som gänget på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Ystad önskade – modernt. Grönt utstrålar trygghet, värme och kärlek. Precis de personliga egenskaperna som vi snappade upp hos Louise, Erik och deras medarbetare och som vi ville ge en tydlig plats i deras lokaler, för deras kunder att uppleva. Resultatet blir som bäst när allting får lov att hänga ihop. 

Den miljö vi skapade kommer hålla för lång tid framöver. För oss som designers är det viktigt att vi tänker långsiktigt. Det är en stor investering kunden gör – det är en del av vårt ansvar att förvalta denna investering väl. Att hjälpa kunden stärka sitt varumärke och sin position på marknaden. Att se till att deras kunder får en fin upplevelse när de besöker sin mäklare. Att affärsidén speglas i lokalerna… Så vad passar väl då bättre än att komma in på stans fräschaste mäklarkontor och känna sig som hemma?

Text: Anna Åkerman

Foto: Erica Sandström