Det finns få saker i livet jag går igång på så mycket som äldre fastigheter i originalskick. Ni vet de husen som varken sönderrenoverats, felrenoverats eller renoverats ö h t – de är bara underhållna för att hålla. Typ i all evighet. Och det gör de oftast också, för att man inte, på ren skånska, klyddat till det, utan låtit fastigheten få vara som det är tänkt med gedigna material som andas, kärnvirke som står pall mot väder och vind och färg som egentligen bara blir vackrare när den är lite sliten och solblekt. De fastigheterna blir färre och färre, men ibland dyker de upp och då tappar jag nästan andan så bra det känns i hjärta och själ.

Handlarevägen 36-16 i Hagestad är en gård för alla sinnen och jag hoppas innerligt att den själv pekar ut sin köpare. Det brukar nämligen hus och gårdar med orörd själ göra. Det är precis som att den som är på visningen och blir utvald liksom bara vet det. Det spelar ingen roll hur många spekulanter som dyker upp på visningen. Den utvalde bara vet. Som två själar som talar till varandra. Under sju visningstillfällen, fr o m idag, kommer många besöka gården, fascineras och drömma sig bort till det perfekta livet på Österlen. Men bara en kommer stå kvar som ny ägare till denna oslipade diamant. Och jag bara vet att gården kommer blomma ut igen, precis som den ståtligaste blomman i rabatten. Mangårdsbyggnaden är ståtlig! Byggherren på 30-talet ville utan tvekan skryta när han byggde sitt herrgårdsinspirerade hem. Och med all rätt! Det är ett skrytbygge!! Ett sådant skrytbygge som får en att le lite förnöjsamt, som får en att känna sig som en stolt ägare, som får en att känna sig som den lyckliga och utvalda.

Att samla människor och bjuda upp till ett äkta skånskt gille känns bara som en självklarhet i den pampiga matsalen. Att drömma en riktig midsommarnattsdröm i sovrummet på “vinden” känns så spännande. Och att det i den pampigaste av de pampigaste entréer, alltid står en maffig bukett av sommarens blomster är en oskriven regel. Grattis och välkommen hem. Du vet förmodligen redan vem du är;-).

Mäklare: Marcus Ekström på Mäklarna Ekström & Co

Foto: SE360