Om man redan långt innan 30, rest jorden runt och bott på de mest magiska platser, mött människor från en mängd olika kulturer både i privata sammanhang och i business – ja, då krävs det något alldeles speciellt av hemmet man sedan ska landa i, tillbaka i ”gamla Svedala”. I ett Sverige som flera månader om året är långt ifrån känslan av Australiens vita stränder eller vimlet och dansen till solnedgången i Miami Beach.

Jag fick ett mail från Sandra och Filip. De ville ha hjälp med sitt hem. De fick inte till ”det där” – trots att de bor i en underbar och anrik fastighet, strax utanför Ystad, med den vackraste miljön man kan tänka sig när man blickar ut genom fönstren. När jag tillsammans med Sandra och Filip gått den obligatoriska rundturen i deras bostad, samtidigt som vi småpratade om livet – så förstod jag direkt vad som var fel. Sandra och Filip hade skapat ett fantastiskt hem, med vackra möbler, tavlor och inredning – absolut ett hem som många skulle känna avund över. Men det var inte Sandra och Filip!! Det var absolut inte ett hem som speglade dem och deras liv. Inga designmöbler i världen hjälper om inte du finns representerad i dem. När jag berättade om mina reflektioner till dem, var de helt eniga om att jag prickat rätt i min slutsats.

FÖRE: Sandra och Filips lounge, som den var inredd när jag träffade dem första gången. En elegant stil som också kändes aningen hård och kall…

FÖRE: Loungen från andra hållet. Ett rejält stort rum som inte var riktigt optimalt möblerat. De infällda spotlightsen i taket gav allt annat än ett behagligt sken…

Taket målades i samma som en av väggkulörerna. Tre olika väggkulörer är använda för att skapa olika effekter på denna våning. De inbyggda spottarna plockades bort och ersattes med pendlar i rökfärgat glas. Ekparketten slipades och mörkbetsades i Osmo Svart.

Den öppna spisen målades också in i väggfärgen och upplevs således mindre klumpig.

TV:n fick flytta in i väggnischen och under den byggdes en specialhylla för ved så att TV och öppen spis hänger ihop på ett snyggt sätt och loungen blir rättvänd oavsett om man vill kolla på brasan eller på Netflix.

Kombinerad TV-bänk och vedförvaring i vaxad ek.

Att få plats med både lounge och matplats var inga problem – allting handlar om rätt möbler, rätt placerade, rätt zonindelning. Att ställa soffan med ryggen mot matplatsen gör dessutom de olika zonerna mer privata och tydliga i sitt syfte.

Sandra och Filip behövde ett hem som speglade deras personligheter, erfarenheter och drömmar. Och eftersom de är otroligt beresta både i sinnet och i passet, så valde jag omgående att blicka långt bortom horisonten, hämta inspiration i de största världsmetropolerna och omvandla det till något som är genomförbart i Sverige. Ni ska veta att våra designers på House of Success har inga begränsningar när det gäller att ta fram design – många gånger är det faktiskt tillgång på olika material, möbler och inredning som håller vissa projekt tillbaka. Vi presenterar ingenting för en kund som vi inte med säkerhet VET går att genomföra inom budgetens ramar. Men vi hämtar så mycket inspiration vi kan ute i världen! Och i Sandra och Filips hem var det en självklarhet att det skulle andas ”Manhattan Upper East Side”.

FÖRE: Här ser vi tydliga inslag av rokoko som Sandra och Filip trodde var det de gillade, men som de aldrig riktigt kände sig hemma med…

Samma vy in mot köket, efter förvandlingen. Väggen längst bort i köket samt köksön har båda fått den mörkaste av de tre kulörerna vi jobbat med. Ledbelysningen som sattes under bänkskivan i köksön blev ju också ett väldigt lyft för hela miljön. Små detaljer som gör sådan stor skillnad.

Passagen mellan lounge och kök. Att hänga pendlar på rad ger ett väldigt pampigt intryck och det rökfärgade glaset är bara så snyggt tillsammans med denna färgskala.

Passagen från andra hållet. De gamla ekdörrarna slipades och behandlades även dem med med Osmo svart. Endast ett lager och sedan naturell hårdvaxolja både på dörrar och parkettgolv.

Business, entreprenörskap, visioner och nätverkande – det var ledorden jag använde när jag satte designen. Det drivna paret driver bolag tillsammans inom IT. Deras främsta uppdrag ligger inom webbdesign och digital marknadsföring. Och bolaget växer! Efterfrågan på helt nya hemsidor eller befintliga hemsidor som ska byggas om är stor – det är knappast något som går ur tiden. Och precis så ville jag att även deras hem skulle kännas. Att det aldrig går ur tiden! När man driver företag, oavsett om du har ett kontor någonstans eller inte, så är ändå hemmet mer eller mindre en arbetsplats. Är du entreprenör är du det 24/7. Det innebär att hemmet också måste stå öppet för mingel och representationer, kontraktskrivande och skapande. Man arbetar helt enkelt där man lagt sin hatt;-).

Matplatsen är en helt ny plats i Sandra och Filips hem. Så som de hade möblerat loungen tidigare, fick den helt enkelt inte plats. Men det är numera en uppskattat yta som bjuder upp till många, långa och goa samtal över en bit mat.

Matbordet och matstolarna i cognacsfärgat läder kommer ifrån Dan-Form, medan det svarta vintrinskåpet och golvlamporna kommer ifrån Artwood. Taklamporna kommer ifrån By Rydéns.

När det finns så många intryck i miljön som helhet, blir det väldigt fint med en “clean” dukning. Ostrukna linneservetter mjukar upp och gör miljön avslappnad.

Färgpaletten till Sandra och Filips Manhattan-våning går i varma, jordnära, grå-rosa nyanser där taken också är inmålade för att minska kontrasterna. Det klassiska ekparkettgolvet slipades och mörkbetsades med Osmo Svart. Ett lager och sedan en naturell hårdvaxolja ger denna perfekta, mörka och djupa nyans. Även de massiva trädörrarna fick samma bets. Det är dock alltid viktigt att provmåla alla nyanser i sin rätta miljö! Här går alls väggfärger åt det rosa hållet – det var det som krävdes här för att de stora rummen med mycket ljusinsläpp inte skulle bli för kalla eller intetsägande. Och jag lovar att det ljusrosa sammatstyget till alla gardinlängder höll mig vaken om nätterna – innan de kom på plats och visade sig bli helt perfekta! Skräcken var ju att känslan skulle bli ”bubbelgum”, hahaha… Men ibland måste man bara våga! Lita på din magkänsla. Säger den rosa så är det rosa;-).

Självklart finns det ett bibliotek i bostaden. Ja iaf nu gör det det. Ett rum som kan dra sig undan till. Avsluta en lång arbetsdag i. Bara vara. Viktigt att det i en bostad finns rum för själen…

En vacker nisch. Loungen skymtas i bakgrunden. Läder kommer igen även i fåtöljerna i biblioteket och ger en härlig maskulin känsla i bostaden.

Alla möbler, all inredning och belysning fick vi den stora äran att köpa in till kunden. Leverera och ställa iordning. Det är ju alltid den stora belöningen för oss inredare, att få vara med hela vägen. Att få puffa kuddarna i soffan. Som vi valt. Att få skruva i glödlamporna och se det vackra ljuskenet i lamporna. Som vi valt. Sätta en vacker bukett i en vas. Duka bordet. Helt enkelt checka av att livet kommer fungera i den ”nya” bostaden. De här sista detaljerna är ju vår signatur. Stämpeln som visar att helheten fungerar.

Entrén ligger en trappa ner. För att bli av med korridorkänslan har vi jobbat med en textilvägg och vi har låtit specialbygga en panelvägg för avhängning av ytterkläder. Stengolvet som tidigare kändes väldigt hårt och kallt, blev betydligt mjukare och varmare tillsammans med den nya väggkulören.

En sittbänk är både snygg och praktisk i en entré.

Den mörkbetsade panelväggen på nära håll.

Fint sammansatta detaljer som går igen på olika vis i bostaden. Här ser vi det rökfärgade glaset igen, men nu i en spegelpiedestal och en maffig vas.

Sandra och Filip har fått ett hem att trivas i. Att kunna fortsätta växa som människor i – men som också tydligt speglar livet. Deras liv. Då, nu och framåt! Jag tackar ödmjukast för det förtroende de gav mig och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Sandra och Filip. Två driftiga människor som vi nu med stolthet och respekt gynnar och anlitar till House of Success – där de får göra underverk med vår hemsida och vår digitala marknadsföring – sådant som inte vi är proffs på. Var och en till sitt! Win-win-win.

Text: Anna Åkerman, CEO, House of Success AB

Foto: Irika Sandström, Foto & Film, House of Success AB

m

One Reply to “HEMMET ÄR EN SPEGELBILD AV LIVET”

  1. Avatar

    Så otroligt vackert hem det blev! Låter som att det passar dem perfekt! Jättekul att få se – och läsa tankarna bakom. Stort plus att det står var sakerna kommer ifrån 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*