När vi i denna del av världen talar om design, ligger alltid den Skandinaviska designen oss alla lite extra varmt om hjärtat. En avskalad och sparsmakad stil i ljusa, fräscha toner. Aldrig omodern och alltid en bra bas för våra älskade, tidlösa designklassiker. Men det är också en stil som lätt kan bli lite trist och svårskapad om man inte lyckas få in tillräckligt med värme… Då blir den kall och institutionslik. Och det är det sista vi vill ha i våra hem. Att det vackra bor i det enkla vet vi sedan gammalt, men att få till det enkla är ibland till och med svårt. Det gäller att träna ögat på att se ”balans”.

Och kanske är det just behovet av att känna värme i det avskalade som gjort Japandi till en otroligt attraktiv och populär stil. Japandi är precis som det låter, en kombination av Japan och Skandinavien. Och en av anledningarna till att de två gifter sig så fint, är att vår skandinaviska stil inte är så långt ifrån den österländska design som dominerar i Japan. De gillar lika avskalat och ljust som vi skandinaver men det vilar ändå en slags mystik över deras material, färg och form som vi lockas av här. Och jag är övertygad om att Japandi kommit för att stanna. Jag tror t o m att det är det nya skandinaviska.

Vad är då skillnaden mellan den skandinaviska stilen och Japandi? Framförallt är det material och textur. Istället för ljust och finslipat trä, så ser vi lite mer rustika eller t o m ruffiga ytor i det österländska. Istället för att en stol är helt i trä så ser vi kombon rotting+ trä. Och framförallt så är det bambu som vi kombinerar med för att få fram Japandi. T ex en lampa i en stilren design som känns otroligt skandinavisk med sina raka linjer, tillverkas i bambu istället för i stål och får plötsligt en varmare känsla och en mer spännande look.

Färgskalan är fortfarande den samma. Den ska hållas i olika vita, beige och ljusgrå toner – ton i ton. Vill man ha en accentfärg går det alldeles utmärkt att bryta av med några få svarta detaljer – det ger en viss kaxighet till det ljusa träet. Men framförallt ska det gröna in – i form av växtlighet. Gärna en mix av träd i olika former och storlekar.

Var passar Japandistilen bäst? Alltså den är klockren i kombination med sekelskifte 1800/1900!! Stuckaturer, fiskbensparkett, takrosetter och pardörrar gör denna stil en rättvisa som få. Men det funkar precis lika bra i en modern bostad, helt utan utsmyckningar. Men i den senare ska man tänka lite extra på kulörer i väggar och tak så att man får in lite extra värme den vägen. Istället för vita väggar och tak, välj en mjuk beige som gärna slår mot rosa eller en varm grå nyans. Låt kulörerna få skifta en aning mellan rummen. Provmåla alltid!

ALLRUMMET

Den pampiga kakelugnen i jugendstil är och förblir “huvudpersonen” i denna historia.
Material som upplevs levande är viktiga i Japandistilen
Betong möter trä. En riktig höjdarkombo!!
En bok där omslaget är bortplockat är oftast vackrare och ger en mer naturlig look.
Det är viktigt att inte alla möbler har samma “form”. Här möter de rundade matstolarna upp den kantiga loungen.
Kom ihåg! Stora rum kräver stora mattor. Ofta är det bättre att satsa på EN rejält stor matta än två eller flera mindre.
Utgång till liten balkong med en skön rottingfåtölj…
Sidobordet är definitivt en favorit! Det tillhör samma möbelserie som soffbordet och kommer ifrån danska Nordal.
Snygg dukning i beige toner. I denna stil känns det viktigt att vinglasen är “cleana” i modern design.
En rejäl soffa. Rak i sin design och sparsamt med kuddar.
Detaljerna är viktiga om man vill fullfölja en stil. Inkluderas även porslin, servetter och servettringar.
Den lilla skålen i stengods. To die for!!

ENTRÉ & HALL

Taklamporna i bambu plockar upp fiskbensparketten och sätter lägenheten direkt i förbindelse med Japandi. De kommer från danska Nordal.
Spegel med ljus träram kommer från Nordal medan träbänken kommer ifrån Nordic Furniture Group.
Som en tavla. Fast en spegel.
Låt oss kliva in i salongen som vi inredde till kombinerat sovrum och lounge…

SOVRUM MED LOUNGE

I detta rum omfamnar vi hela Japandistilen. Här fattas inget! Sängborden från Ikea med läderhandtag, det ljusa träbordet från Nordic Furniture Group, den maffiga svensktillverkade och ekologisks taklampan från Lampverket, lampfoten från PR Home och stenvaserna från Zara Home – allting tillsammans symboliserar ett perfekt äktenskap!
Olika struktur och textur. Ton i ton. Stenmaterial är magiska i grupp.
Diskret mönstrat påslakan från Zara Home tillsammans med andra lyxiga textilier från bl a Jakobsdal.
Den stora canvastavlan kommer ifrån Canvasstore.
Rum i fil…
Med pampig pardörr emellan.
Master Bedroom med en vacker sänggavel i rotting. Sängborden är egentligen drinkvagnar, även de i rotting. Båda från Nordal.
Det perfekta tavelmotivet för Japandi från canvasstore. I detta rum krävdes en 4×4 m stor matta. Den måttbeställde vi hos vår samarbetspartner CN Färgcenter i Ystad.

KÖKET

Köket som några år på nacken är helrätt för denna stil. Luckorna är massiva och kommer hålla sig snygga i många år än. Här valde vi att plocka in det svarta för att ge det lite karaktär. Taklampan från PR Home är tillverkad av läderband. Underredet till den mobila ön har vår samarbetspartner Smeden i Ystad tillverkat.
Glasskivan på ön bidrar med precis den “lättheten” och transparensen som vi var ute efter i köket. Det sista vi ville var att bidra till att köket skulle kännas litet och mörkt.

WALK IN CLOSET…

I det här rummet tror vi att nästa ägare kommer inreda en riktig walk in closet… Den superfina klädställningen kommer från Jysk och den lyxiga sittpuffen ifrån Jakobsdal.

HITTA STILEN

Mixa ljust trä, rotting, bambu, sten och betong med ljusa textilier och gröna växter – och välkomna Japandi till ditt hem.

Denna sekelskiftesvåning på Stora Fiskaregatan 15 C i Lund, ligger just nu ute till försäljning med fastighetsmäklare Claes Wrede på Wrede & Co.

Text: Anna Åkerman

Bild: Irika Sandström

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*