STATIONEN – EN LUGN ATMOSFÄR FÖR MÄNNISKOR PÅ SPRÅNG

Vi lever i en tid då vi ständigt är på språng, ständigt är uppkopplade till resten av världen och ständigt tillgängliga för vår omgivning. Förmodligen ingenting vi kan göra så mycket åt med tanke på att hjulen snurrar fortare och fortare. Det vi däremot KAN göra, är att ta nödvändiga pauser, för en liten stund finna ett medvetet lugn, och andas…

Tina Ferngard driver Stationen B&B i Ystad. Och det är precis som det låter, en station, ett f.d stationshus där man i en lucka köpte sin biljett till nästa resa, där man i vänthallen satt och just… väntade. Att vänta för dryga hundra år sedan, när stationshuset byggdes, är långt ifrån samma upplevelse som att vänta idag. Att vänta existerar knappast längre. Men om vi tar oss en minut – förlåt sekund – till att fundera på vad ”vänta” i modern tid skulle kunna innebära och ge, så är det precis de pauserna vi i vardagen behöver, för att orka. Att vänta är idag förknippat med något negativt, och gör ingenting annat än triggar igång vårt redan dåliga tålamod.

Hos Tina och hennes team på Stationen B&B får man snällt vänta. På nästa steg ”i livet”. Men här väntar man både med stil och känsla. Här påminns vi om historien. Här får vi uppleva hur det var att resa förr. Här ser vi väntan som en nödvändig paus i vardagen, med respekt för att man är på språng. Här sover man en natt, två nätter eller så många som man behöver inte det är dags att dra vidare. Här avnjuter man en kopp kaffe på morgonen och samtidigt blickar ut mot havet, terminalen och båtarna. Eller unnar sig själv en långfrukost med en ”old fashion” morgontidning som sällskap och behöver man äta sin frukost på den stundande tågresan, löser Tina och hennes team det också!

Oavsett om du spenderar fem minuter eller fem dygn på Stationen B&B i Ystad, så går det inte att stressa här. Det är faktiskt stört omöjligt i en miljö som är så ”väntvänlig”. Man vill liksom bara stanna. Man vill läsa om historien som pryder väggarna. Känna in människorna på de gamla svartvita fotona. Föreställa sig hur packningen en gång såg ut i de slitna resväskorna i läder. Här vill man bara ”fly” till platsen och tiden som är motsatsen till vår egen. En meditationsresa för både kropp och själ.

Det du precis läst är den research som vi på House of Success gjorde och satte ord på innan vi tog oss an det respektingivande uppdraget att hjälpa Tina inreda den gamla stationen. Bakom varje design vi tar fram, finns en viktig historia som måste berättas. För oss, för vår uppdragsgivare och för dennes kunder. Och detta är historien om Stationen B&B i Ystad – en paus i vardagen, för dig på språng.

Text: Anna Åkerman

Foto: Irika Sandström

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*