följa
nyhetsbrev

DIY-tips! Patina på krukor

Heeeeej alla fantastiska läsare!

Hur mår du? Har du fortfarande semester eller har du kommit igång med jobb, plugg eller vad det nu kan vara?

Jag har varit igång två veckor efter semestern och vi har minst sagt gått all in! Varför mjukstarta liksom ? Fullstylingar, fotostylingar, inredningsprojekt mm. Lyckligtvis älskar jag mitt jobb och min kreativa sida var oerhört redo att kliva ut ur semesterlunket.

På begäran (av chefen ? ) kommer jag denna vecka ge dig ett superenkelt DIY-tips. Jag kan tänka mig att många av er som läser bloggen älskar DIY-tips. Särskilt om man som jag är en återbruksnörd.

Varje år lagom till att sommaren börjar övergå till höst, samlar jag på mig ett gäng terrakotta krukor i olika storlekar med fat. Vissa ställer jag ut på terrassen och låter väder och vind skapa en fin och ruffig patina. MEN…det tar tid! Och eftersom jag ibland behöver en sjysst kruka just precis NU finns det inte tid till att vänta. Då får man helt enkelt ta saken i egna händer ?

Jag har testat olika metoder för att få till en snygg yta men tycker inte att något blev särskilt bra. Jag har med hjälp av Malin Allbäck som driver Byta Yta kommit fram till ett eget DIY sätt. Och här kommer den varianten. Jag länkar till sidan du kan köpa produkterna på. Du behöver:

Terrakottakruka med fat

Grön färg

Ofärgat vax

Pimpstensmjöl

tvättsvamp

Börja med att blöta ner krukan. Måla ett tunt lager grön färg lite här och där. Jag har använt den kulören som heter Kryddgrön, men det finns fler gröna nyanser. Jag tar sen den grova lite riviga delen av svampen och suddar ut färgen på vissa ställen. Och på andra ställen låter jag det vara mer färg. Viktigt också att du inte täcker hela krukan med färg. Det är fint om man ser terrakotta färgen också.

Nu tar du samma svamp fast andra sidan och drar på ett lager med vax på krukan där du vill ha det ruffiga. Du kan låta det vara ett relativt tjockt lager så kommer du få snygg struktur av mjölet.

Och då är det alltså dags för pimpstensmjölet. Det lägger du på med fingrarna på de ställen du har tagit på vax. Och som jag skrev innan är det härligt med tjockare struktur på vissa ställen och en tunn yta på andra. Det allra viktigaste är att det inte ska appliceras för noga. Om du inte tänker så mycket hur och var du vill ha din patina lovar jag dig att det kommer bli toppen!

Alla produkter har jag köpt på Byta Yta. Dom är helt giftfria vilket jag älskar. Här kommer en länk till deras hemsida: https://www.byta-yta.se

Om du vill att jag skriver om fler DIY-tips låt mig gärna veta. Du får gärna skicka ett mail med förslag i så fall.

cathrine@houseofsuccess.se

Njut av helgen alla ni som är lediga!

LOVE

/Cathrine

Inspirationsbilder

cross