Open Close
House of Success
Boka styling

HUR GÅR DIN BOSTADSKARRIÄR?

Karriär hit och karriär dit. Flertalet människor satsar många år och pengar på sin jobbkarriär – vilket så klart är fantastiskt! Att få jobba med det vi brinner för och dessutom kunna tjäna bra, är de flestas ambition. Och kombon utvecklande jobb och cash på kontot får oss utan tvekan att må bra.

Men det finns faktiskt en annan slags karriär – som jag personligen tycker är minst lika viktig. Vår bostadskarriär. Och då tänker du säkert att ja – men det är ju självklart, vi börjar i botten och jobbar oss uppåt. Först en liten lägenhet, sen en större lägenhet, sen ett hus o s v. Och det är helt rätt! Det är nästan lite självklart också att vi gör en hacka där emellan, som vi sedan investerar vidare i en dyrare bostad… Man jag är inte nöjd där. Det finns en väldigt viktig poäng som många missar på sin resa. Det heter FÖRÄDLING. Det magiska ordet är förädling. Vad menar jag då med detta? Låt oss reda ut:

Jag köper en gammal stol… Stolen är både trasig och omodern. Därav priset. Jag måste fixa. Jag ställs inför ett antal val:  1. Laga stolen själv, fast jag inte är så duktig på det, men den kommer iaf att fungera att sitta på, vet inte hur länge, men förmodligen så länge som jag själv vill ha kvar stolen. Visst, under lupp kommer man se att jag inte precis är någon möbelsnickare. Men det är nästan gratis, bara min egen tid som går åt också tycker jag ju att det är ganska kul att “fixa lite”. Eller… 2. Låta en möbelsnickare laga stolen. Visst, då kostar det en slant, men stolen kommer se proffsigt lagad ut, jag behöver inte oroa mig när någon gäst sitter på den att jag “missat” något viktigt och att den brakar ihop. Livslängden kommer dessutom överleva hur länge jag vill ha den kvar.

Sen kommer vi till nästa vägskäl. Hur ska stolen se ut? Vilken stil vill jag ha på den? Färg? Sätt att måla? Klädsel? Mönster, enfärgat, kvalitet på tyg… o s v. Och grejen är att här delar sig den stora massan i två läger. Ena gruppen väljer “easy way out”, kör på det som är helt “safe” – stolen blir vit och får en grå eller beige klädsel, då vet jag att den ALDRIG blir fel (men den blir aldrig riktigt rätt heller). Den andra gruppen ska förverkliga sina “designerdrömmar” och går fullständigt lös på färg och tyg… Och stolen flyttas runt och runt och blev aldrig riktigt så där bra som idén var i huvudet. Varför inte? Det är väl kul när något sticker ut? Absolut!! Men små “partiklar” spelar också roll i rymden;-). Stolen blev blå, men p g a okunskap råkade nyansen få för mycket rött i sig och kändes plötsligt “lila” i solljuset. Och det färgglada tyget som gjorde mig så pigg i affären, kändes plötsligt väldigt mycket 60-tal och passade inte alls ihop med min i övrigt lantliga inredning. Jag säljer stolen. Jag trivs inte. Jag måste hitta en ny. Jag accepterar i princip en förlust, eller iaf att det går nätt och jämnt ihop med stolen jag måste ersätta den med. Jag förstår också alla klagomål och kommentarer när spekulanterna kommer… Den är ju inte perfekt och det är folk duktiga på att påpeka. Okej, efter ett antal visningar fick jag faktiskt mitt utgångspris =betalt för vad stolen kostade i inköp plus materialet, men inte mer.

Den här jäkla stolen! Vet ni – om möbelsnickaren fått fixa den, laga den så att det såg ut som om den aldrig varit i sönder, om en designer eller stylist fått hjälpa till att ta fram rätt nyans till träet och fått välja ett riktigt ballt tyg som sticker ut (det ville du ju), men ändå smälte in i din befintliga inredning – hur tror du utgången vid försäljningen blivit då? A chair to die for! Unik, exklusiv och med en attityd som är kaxig med ändå verkar passa in överallt. Woops! Du har köpare innan du ens visat den i verkligheten. Det blir budgivning. Det finns visst en marknad för stolar;-). ALLA BEHÖVER EN STOL!!

Det här skulle lika gärna kunna vara en berättelse om en bostad. Din bostad. Eller bostäder du sålt. Tänker sälja o s v. Var och hur vi än bor, så ställs vi inför olika val vad gäller renovering, förbätting och inredning. Jag besöker ungefär 300 bostäder varje år och tro mig, de allra flesta har en förädlingspotential. Tack och lov, annars hade jag varit arbetslös;-). Men i väldigt många bostäder, skulle jag vilja backa tejpen. Till den dagen när besluten skulle tas och investeringen göras. Där och då lägger man bästa grunden för att förädla sin bostad. Ett för snabbt beslut, ett felaktigt beslut, ett beslut tagit av “fel” person påverkar kanske inte er egen vistelse i bostaden – men det kommer få konsekvenser när ni säljer. Den dagen skulle kunden för en i sammanhanget, försvinnande liten summa pengar, få de redskap som behövs för att bostaden ska bli mer värdefull och attraktiv, nu och när den ska säljas – och självklart ändå under tiden få bo i något som passar dem själva perfekt. Rätt investeringar lönar sig alltid.

Bostadskarriär är ett stort och tungt begrepp – men så viktigt!! Det är här många människor gör sina största (och ibland enda)  affärer i livet. Låt någon med kunskap och erfarenhet slå ett “getöga” på situationen – och jag är övertygad om att du kommer klättra betydligt fortare i den här karriären än du någonsin kunnat föreställa dig.

I nästa vecka, tisd den 16/1 kl. 9.00, drar vi igång radioprogrammet #HEMTREVLIGT igen på Radio Active – och jag kommer faktisk att ägna en del tid och snack under våren, åt just detta. Det berör oss alla mer eller mindre och det finns pengar att både spara och tjäna… Också har vi jäkligt kul på resan;-).

Må väl!
Anna

Inspirationsbilder