följa
nyhetsbrev

Midsommar inspiration

En vecka kvar till midsommar. Och vad passar då bättre än lite midsommarinspo!

Jag är extremt förtjust i vår- och sommarhögtiderna. Jag får så mycket härliga och positiva minnen från barndomen. Bilderna är väldigt tydliga och det är väl just det som gör att jag har en liten extra förkärlek till just påsk och midsommar. Samtidigt som jag bär med mig traditionerna från min barndom, har jag skapat mig egna traditioner med åren.

Ok, nu kör vi ? Vi börjar med det viktigaste. Jag antar att ni redan vet vad jag tycker det är? DUKNINGEN ? Alltså inget är viktigare än dukningen, haha ? Och inredning och dukning hör ju verkligen ihop. 

Jag älskar den klassiska midsommardukningen med vit duk, en miniatyr av en midsommarstång på bordet, snapsglas med sidenband i svenska flaggans färger, och ett stort fång prästkragar på bordet. Det är precis så jag har firat mina midsomrar som barn i Stockholms skärgård. 

Men jag är även otroligt svag för den lantliga inredningen när sommaren kommer. Och lantliga dukningar kan jag bara inte få för mycket av. Den där som inte är så perfekt (fast väl planerat). Låter flummigt men jag ska ge dig ett exempel. En lagom skrynklig linneduk blir basen till den lantliga dukningen i midsommar. Har du ett långt bord tycker jag att du kan lägga två eller fler dukar omlott. Men det ska täcka hela bordet. Vid varje plats är det fint att lägga en rutig kökshandduk  och placera tallrik, bestick och glas på. Vill du gå all in på den lantliga stilen tycker jag att tallrikar och t o m glas kan vara olika. På tallriken kan du lägga en tygservett och kanske knyta ett fint snöre runt. Det är också härligt med en liten kvist nedstoppad under snöret. När det kommer till blommor tycker jag att det passar att ha  t ex  hundkex eller brudslöja i flaskor. Det får gärna vara olika höjd på dom. Ett tips är att placera flaskorna i grupp så ser det betydligt maffigare ut.

Vi fortsätter med midsommarkrans. Jag tycker det är så fint och känslan är lite Madicken på Junibacken. Varje år säger jag att jag ska ha en men glömmer oftast bort det och sen är det för sent. Men det här året ska jag ha en midsommarkrans. Så är det bara ? Jag tänker göra en tunn med eukalyptus. Antingen tar du eukalyptus runt  hela kransen, eller så gör du en halvkrans. Alltså du binder den endast halva vägen. Då kan du snurra ett fint band på den bakre delen av kransen. Det kan vara allt från ett sidenband till natursnöre. Och den kan du göra i förväg eftersom eukalyptus är lika fint när det torkar.  Eukalyptuskransar har vi även sett mycket av i inredningen på senaste tiden. Du kan hänga dom i ett fint snöre på gardinstången eller ha dom tillsammans i ett tavelkollage.

En annan vacker krans är den med prästkragar. Somrigare än så blir det ju inte. Och otroligt enkelt att göra. Men känner du att tiden inte finns så kan du faktiskt beställa krans hos en florist. Det är ju så att vissa får göra kanske fyra, fem kransar (eller mer) om hela familjen vill ha. Om jag måste välja hamnar dukningen på plats ett i det fallet ? Men i år får kransen första plats eftersom vi inte firar midsommar hemma.

Sist men inte minst! Har du inte bestämt vad du ska ha för efterrätt på midsommar? Jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på en busenkel men ack så god tårta. Den gör jag inte bara på midsommar. Den tillagas många gånger under sommaren hemma hos oss. Här kan du välja hur mycket tid du vill lägga på att göra den. Har du gott om tid så gör den från grunden, det blir mycket godare. Har du ont om tid eller det är så att du vill en efterrätt som går snabbt att slänga ihop så köper du färdiga ingredienser. 

Två marängbottnar (köp eller gör egna)

En burk Lemoncurd (köp eller gör egen)

4 dl vispgrädde

Färska hallon och blåbär

Citronmeliss

Bred på lemoncurd på en marängbotten och ovanpå tar du ett lager grädde. Sen lägger du på den andra marängbotten ovanpå och gör samma procedur med lemoncurd och grädde. Viktigt-Snåla inte!

Toppa med massor av hallon och blåbär och ett helt gäng citronmeliss.

Jag ska ge dig ett tips. Gör en extra tårta och mumsa i dig den dagen efter. När marängen, lemoncurden och grädden har fått gotta ihop sig blir det nästan ännu godare. Men betydligt fulare ? Så ingen höjdare att ställa fram till ett gäng gäster ?

Jag önskar dig en underbar helg och hoppas du får njuta av sol och värme!

LOVE

/Cathrine

Bilderna är lånade från Pinterest

Inspirationsbilder

searchenvelope-ofacebook-squarephonebarspinterestinstagramcross